купити дешеві авіаквитки

Шопінг віза (віза на закупи) – інструкція, як оформити візу самостійно (оновлено у 2017 році)

шенгенська шопінг віза на закупи в Польщу
фото lowcostavia.com.ua

Як отримати мультишенген візу на прикладі шопінг візи в Польщу.

Багатьох людей перед мандрівками по Європі зупиняє заплутана процедура подачі документів у консульство для отримання шенгенської візи. Насправді це не так вже й складно.

Якщо вам не підходить ні шопінг віза, ні віза для родичів переселенців, то можете оформити литовську шенгенську візу, що підходить для всіх громадян України. Ознайомтеся з детальною інструкцією, як самостійно подати документи на шенгенську візу в Литву.

З листопада 2014 року змінилися правила прийому документів на візу. Для виготовлення шопінг візи необхідно подавати документи, що підтверджують вид діяльності, виписку з банку та бронювання готелю. У МЗС України пояснили чому Польща вимагає додаткові документи для візи.

З 23 червня 2015 року при подачі документів на шенгенську візу всі заявники мають з’явитися особисто в консульство чи ППВА, щоб надати свої біометричні дані (відбитки пальців та цифрову фотографію).

Оновлено у липні 2015 року. Візу вам відкриють починаючи з тої дати, на яку у вас заброньовано готель – не раніше і не пізніше. Також зауважте, що здійснити бронювання готелю ви можете будь-коли, але на дату не пізніше ніж через 3 місяці від дати подачі документів

Важливо! При реєстрації на подачу документів онлайн для шопінг візи потрібно обирати категорію “Шенгенська віза”. Якщо ви оберете “Шенгенська туристична”, то документи у вас не приймуть.

З листопада 2015 року додатково потрібно заповнити “Заяву про відсутність/наявність ще одного чинного закордонного паспорту”

З 9 листопада 2016 року пункт прийому візових анкет у Львові переїжджає до торгового центру «Форум Львів» (нова адреса візового центру – вул. Під Дубом, 7б, другий поверх).

Серпень 2016 року: зареєструватись для подачі документів у ППВА можна через інтернет або за телефоном, але виключно з того номеру, який ви вказали у відділенні банку при оплаті сервісного збору.

Нова процедура реєстрації до Пункту Прийому Візових Анкет до Польщі у Києві з 3 жовтня!

З 5 листопада 2016 року змінився термін дії унікальних кодів (замість 6 місяців – 90 днів), які видають після оплати послуг візового центру.

Нова процедура реєстрації до Пункту Прийому Візових Анкет до Польщі у Львові з 3 квітня!

У березні змінилася адреса сайту polandvisa-ukraine.com – тепер це vfsglobal.com/Poland/Ukraine

Попри ці нововведення, виготовлення польської шопінг візи (візи на закупи або візи з метою закупівельного туризму) залишається найпростішим у плані бюрократичної тяганини і вимог до документів.

Шопінг віза. Питання-відповіді.

  • Які переваги візи на закупи?
  • Хто може отримати шопінг візу?
  • Який термін дії візи з метою закупівельного туризму?
  • Скільки потрібно часу на виготовлення шопінг візи?
  • Які країни можна відвідати з візою на закупи?
  • Скільки коштує шопінг віза в Польщу?

Що потрібно зробити для оформлення польської шопінг візи?

  • Попередня оплата послуг візового центру.
  • Реєстрація (призначення дати подачі документів)
  • Подача документів у візовий центр.
  • Отримання паспорту з візою.

Що потрібно для отримання другої (наступної) шопінг візи?

  • Оформлення “фактури”
  • Документи на другу і наступні шопінг візи.

Читайте також: Багаторазова шенгенська віза. Корисні поради і відповіді на типові питання.


Шопінг віза. Питання-відповіді.

Які переваги візи на закупи?

+ Легкий перетин кордону. У прикордонників часто виникають запитання стосовно запрошень за якими виготовлені бізнес візи. У випадку шопінг візи у вас можуть лише попросити показати певну суму готівки (~100$), щоб впевнитися у вашій закупівельній спроможності.
+ Мінімум документів для оформлення. Для оформлення шопінг візи не потрібно додаткових документів, які зазвичай вимагають при оформленні інших типів візи. Не потрібно запрошення, не потрібно придбаних квитків чи оплачених готелів (достатньо бронювання).
+ Шопінг віза в Польщу = Шенгенська віза. Друга і наступні шопінг візи в Польщу є повноцінними багаторазовими шенгенськими візами з терміном дії півроку або рік.

Хто може отримати шопінг візу в Польщу?

Станом на сьогодні візу з метою закупівельного туризму (шопінг візу) можуть оформити громадяни України які офіційно зареєстровані (прописані) на території Львівської, Тернопільської, Івано-Франківської, Чернівецької, Закарпатської, Рівенської, Волинської, Вінницької, Хмельницької та Житомирської областей.

Який термін дії візи з метою закупівельного туризму?

Перша віза такого типу є короткостроковою з одним в’їздом  на 7 днів. Друга і наступні візи є багаторазовими з терміном дії півроку або рік.

Оновлено у 2016 році. Останнім часом мають місце випадки, що громадянам видають шопінг візи на 2 та на 5 років! Якщо ви подаєтеся на третю шопінг візу, то в анкеті варто вписати термін 2 чи 5 років.

Скільки потрібно часу на виготовлення шопінг візи?

Візу після подачі документів у візовий центр роблять за тиждень. Але записатися на подачу документів можна лише заздалегідь, наприклад у львівському окрузі за півтора-два місяці, у інших областях менш ніж за місяць.

Які країни можна відвідати з візою на закупи?

Шопінг віза в Польщу є повноцінною шенген візою, отже з нею ви можете відвідати будь-яку країну з тих, що підписали шенгенську угоду, а це майже 30 європейських країн. Також можете відвідати Болгарію, Румунію та інші країни, які дозволяють в’їзд з шенгенськими візами (наприклад Коста Рику та Карибську частину королівства Нідерландів).

Австрія Австрія
Бельгія Бельгія
Греція Греція
Данія Данія
Естонія Естонія
Ісландія Ісландія
Іспанія Іспанія
Італія Італія
Латвія Латвія
Литва Литва
Ліхтенштейн Ліхтенштейн
Люксембург Люксембург
Мальта Мальта
Монако Монако
Німеччина Німеччина
Норвегія Норвегія
Нідерланди Нідерланди
Польща Польща
Португалія Португалія
Словаччина Словаччина
Словенія Словенія
Угорщина Угорщина
Чехія Чехія
Фінляндія Фінляндія
Франція Франція
Швейцарія Швейцарія
Швеція Швеція
454px-Schengen_Area.svg_

Для отримання наступної шопінг візи бажано, щоб сумарна кількість в’їздів/виїздів та днів перебування у Польщі була більшою ніж у інших країнах. Детальніше в кінці статті.

Скільки коштує шопінг віза в Польщу?

Шопінг віза обійдеться вам приблизно у 1700 гривень, з них:

  • послуги візового центру – 18,5 євро ~520 грн
  • страховка 100-250 грн
  • консульський збір – 35 євро ~1000 грн
  • послуги банку – 20 гривень

Якщо ви маєте студентський квиток або пенсійне посвідчення, то вас звільняють від сплати консульського збору, у цьому випадку віза обійдеться вам приблизно у 700 гривень.

повернутися вгору


Що потрібно зробити для оформлення польської шопінг візи?

  1. Оплатити послуги візового центру

  2. Зареєструватися на подачу документів

  3. Подати документи у візовий центр

  4. Отримати паспорт з візою

Далі про кожен пункт детальніше:

1. Попередня оплата послуг візового центру.

Всі бажаючі зареєструватись у ППВА у Львові, Івано-Франківську, Ужгороді, Луцьку, Тернополі, Рівному, Києві, Вінниці, Житомирі, Хмельницькому, Чернівцях, Харкові та Дніпропетровську мають оплатити сервісний збір (~18.5€). Оплату можна здійснити у будь-якому відділенні КРЕДО банку або ІДЕА банку. Зауважте, що кожен заявник має сплачувати збір особисто, при собі необхідно мати оригінал свого закордонного та внутрішнього паспортів, оплата має здійснюватися в окрузі, де прописана людина.

Після здійснення оплати вам дадуть квитанцію, на якій буде індивідуальний номер (типу 2222/2222/2222), необхідний при реєстрації.

Індивідуальний номер для запису активується через 24 години після здійснення оплати та є дійсним протягом 6 місяців 90 днів з дня здійснення оплати.

 З 3 квітня впроваджено нову систему запису на шенгенську візу у Пункті Прийому Візових Анкет до Польщі.

2. Реєстрація (призначення дати подачі документів)

Не раніше ніж через 24 години після оплати ви можете зареєструватися на подачу документів у візовий центр. Це можна зробити онлайн (обирайте категорію “Шенгенська віза”), або зателефонувавши за одним з телефонних номерів у робочі дні з 08.00 до 22.00 та скориставшись голосовими підказками:
+38 044 595 51 51
+38 032 242 45 64
+38 032 235 17 76
+38 050 117 90 53
+38 067 343 04 80
+38 093 175 55 03

Важливо! Зареєструватись для подачі документів у ППВА можна виключно з того номеру, який ви вказали у відділенні банку при оплаті сервісного збору.

Оператору колл-центру потрібно надати такі дані:

Індивідуальний номер, що є на квитанції про оплату послуг візового центру (див п.1)
– Ім’я, прізвище, серію і номер закордонного паспорта.

За наявності вільних дат оператор запропонує вибрати вам одну з них і продиктує код (зразок: POLV/140814/xxxx/xx), з яким вам потрібно прийти на подачу документів у призначений час.

3. Подача документів у візовий центр.

Список документів, які необхідно подати для виготовлення шопінг візи в Польщу:

Візова анкета, яка за новими правилами має бути заповнена від руки;
Закордонний паспорт з копіями сторінок. Паспорт має містити принаймні дві вільні сторінки для віз. Якщо у Вас є інші закордонні паспорти, їх потрібно додати до заявки (оригінали та копії);
Український паспорт з копіями всіх сторінок, що містять відмітки;
фотографії 3,5см х 4,5 см. (не старіші ніж 6 місяців);
Страхування з оригіналом квитанції про оплату;
Квитанція про оплату послуг візового центру з індивідуальним номером. (див п.1);
– “Заява про відсутність/наявність ще одного чинного закордонного паспорта” (з листопада 2015 року)
Прохання (достатньо вписати прізвище/ім’я, дату, підпис);
Фактури (для першої подачі не потрібно, але обов’язково для виготовлення другої та наступних шопінг віз);

З листопада 2014 року до перелічених вище документів необхідно додавати наступне:

Документи, які підтверджують зв’язок з Україною (один з перелічених):

  • Для осіб, які працюють/навчаються, слід надати довідку з місця праці/навчання. У довідці з місця праці повинна бути зазначена інформація, що на період поїздки за кордон місце праці зберігається за працівником.
  • Для приватних підприємців слід надати свідоцтво про реєстрацію приватного підприємця або ліцензію або витяг з державного реєстру + останню податкову декларацію.
  • Для пенсіонерів слід надати пенсійне посвідчення + довідку з пенсійного фонду.
  • Для безробітних заявників, які є власниками нерухомості/земельних ділянок, слід надати документ, який підтверджує право на нерухомість/земельну ділянку (підійде будинкова книга);

Документи, які підтверджують фінансовий стан заявника, а саме виписка з банку про рух коштів на рахунку за останні 6 місяців:

  • Для студентів слід надати виписку з банку про рух коштів на рахунку, на який нараховується стипендія. Якщо навчання платне, спонсорами поїздки можуть виступати родичі першої лінії, а саме батьки, дідусь чи бабуся. Спонсор пише від руки заяву про те, що заявник знаходиться на утриманні спонсора; додатково до цієї заяви слід долучити свідоцтво про народження та виписку з банку про рух коштів на рахунку спонсора. Якщо спонсором виступає дідусь чи бабуся, слід надати документи, які підтверджують родинні зв’язки.
  • Для пенсіонерів слід надати виписку з банку про рух коштів на рахунку за останні 3 місяці.
  • Для приватних підприємців слід надати виписку з банку про рух коштів на рахунку за останні 3 місяці.
  • Для найманих працівників слід надати виписку з банку про рух коштів на рахунку за останні 3 місяці.
  • Для безробітних: спонсорами поїздки можуть виступати родичі першої лінії (батьки, члени подружжя, діти). Спонсор пише від руки заяву про те, що заявник знаходиться на утриманні спонсора; додатково до цієї заяви слід додати документи, які підтверджують родинні зв’язки заявника зі спонсором, та виписку з банку про рух коштів на рахунку спонсора.

Увага! Рахунок не може бути депозитним, а має бути зарплатним або розрахунковим. Мінімальна сума на рахунку має бути з розрахунку 30 євро або 100 злотих на добу перебування у Польщі. Для шенгенської шопінг візи достатньо 1000 грн і більше;

Документи, що підтверджують забезпечене проживання (заброньований готель). При подачі документів на візу достатньо надати підтвердження бронювання готелю на вказаний період без здійсненої оплати. Ви можете надати підтвердження про бронювання готелю через веб-сайт Booking.com.

Візу вам відкриють починаючи з тої дати, на яку у вас заброньовано готель – не раніше і не пізніше. Також зауважте, що здійснити бронювання готелю ви можете будь-коли, але на дату не пізніше ніж через 3 місяці від дати подачі документів. Наприклад, якщо ви подаєтеся 15 січня, то готель у вас має бути заброньований у проміжку з 25 січня до 15 квітня.

Для бронювання готелів для подорожі можете скористатися також сайтом hotelscombined.com, що порівнює ціни у декількох системах пошуку готелів, таких як Booking.com.

Біометричні дані. Відбитки пальців та цифрову фотографію роблять у візовому центрі.

На сайті vfsglobal.com/Poland/Ukraine можете детальніше ознайомитися з актуальними вимогами до документів, завантажити та роздрукувати собі прохання і візову анкету. Там же можете завантажити і переглянути зразок заповнення анкети. Всі дані потрібно вносити латинськими літерами. Пункти, стосовно яких виникають сумніви, залишіть пустими. У візовому центрі вам підкажуть, яку інформацію потрібно вписати.

Страховку PZU можете зробити безпосередньо у візовому центрі, але обійдеться вона у 1,5-2 рази дорожче, ніж у звичайних страхових компаніях. Тому краще страховку і фото зробити заздалегідь.

У Львові пункт прийому візових анкет знаходиться за адресою вул. Під Дубом, 7б, другий поверх (торговий центр “Форум”). За наступним посиланням знайдете адреси візових центрів у інших областях. У призначений приходьте до візового центру з переліченими вище документами. При вході працівники перевіряють списки зареєстрованих на цей день і годину. Якщо ви є в цьому списку, вам видадуть листок з номером черги.  Сідаєте в залі і очікуєте, коли ваш номер з’явиться на одному з моніторів. Поруч з вашим номером з’явиться номер віконечка, до якого і слід підійти здавати документи.

Після прийому документів вам необхідно буде оплатити 35 євро за візу (можна платити як в євро так і у гривнях за курсом) + послуги банку (~20 грн.). З квитанцією потрібно знову підійти у ваше віконечко, де вам залишать чек і повідомлять, що віза буде орієнтовно через тиждень (також є можливість замовити кур’єрську доставку паспорта з візою)

Зауважте, що інформація щодо необхідного пакету документів може змінитися. Ця публікація постійно оновлюється з надходженням нової інформації, але перед тим, як подавати документи, рекомендую звернутися до кол-центру ППВА і уточнити актуальні вимоги. (+38 044 595 51 51, +38 032 242 45 64, +38 032 235 17 76, +38 050 117 90 53)

4. Отримання паспорта з візою

Орієнтовно через тиждень вам надішлють смс-повідомлення такого змісту: “Опрацьовану візову заяву із реєстраційним номером POLV/140814/xxxx/xx отримано у ППВА” Навідайтеся ще раз у візовий центр (не забудьте взяти з собою український паспорт та чек) та отримайте паспорт.
Вітаю, шопінг віза у вас на руках!

Процедура подачі документів також описана на сайті візового центру Польщі.

повернутися вгору


Що потрібно для отримання другої (наступної) шопінг візи?

1. Здійснити покупки у Польщі та виготовити фактури.

Для отримання другої  шопінг візи, яка вже буде терміном на півроку або рік, вам необхідно буде поїхати у Польщу, здійснити покупку у магазині і там же оформити “фактуру ВАТ” (аналог накладної). Фактуру можна оформити на довільну суму. Офіційного мінімуму немає.

У будь-якому магазині на території Польщі, після покупки, попросіть оформити вам “фактуру ВАТ”. Якщо погано знаєте польську – не хвилюйтеся, в Перемишлі та інших прикордонних містечках вас зрозуміють українською, в інших містах покажіть чек і скажіть щось на зразок “potrzebuje fakture VAT” (потшебує фактуре ВАТ) чи “poprosze o fakture na imie nazwisko” (попроше о фактуре на імє назвіско).

Продавець попросить ваші дані, а саме: і’мя, прізвище, а також адресу прописки (так як в українському паспорті, але латинськими літерами) Перед поїздкою пропоную виписати собі ці дані на листочку або роздрукувати. Наприклад ось так:

Andriy Shevchenko
79011
Lviv, ul. Stryiska 15/57

Оформлення фактури займе 5-20 хв. Уважно перевірте, чи на оригіналі фактури правильно вказана дата, ваші особисті дані та чи є підпис продавця з печаткою магазину. Якщо виявите помилку, попросіть переробити фактуру, оскільки її можуть не прийняти у візовому центрі.

Ще раз наголошуємо, що простого чеку з магазину не достатньо, потрібна саме фактура. Оскільки продавець може помилитися оформляючи фактуру, рекомендуємо виготовити дві фактури у різних магазинах.

 2. Подати у візовий центр документи з фактурами.

Для отримання другої шопінг візи в Польщу вам потрібно повторити ті ж кроки, що і для виготовлення першої візи, а саме:
1. Оплатити послуги візового центру
2. Зареєструватися на подачу документів
3. Подати документи у візовий центр
4. Отримати паспорт з візою

Для успішного оформлення третьої і наступних віз на закупи дотримуйтеся рекомендацій пункту прийому візових анкет, вказаних нижче. Це не є строгі вимоги, але бажано їх дотримуватися:

  • Перший в’їзд здійсніть у Польщу, оскільки саме цю країну ви вказували  в анкеті як місце призначення.
  • Привозьте з собою фактури хоча б з кожної другої поїздки.
  • Слідкуйте, щоб сумарна кількість в’їздів/виїздів та днів перебування у Польщі була більшою, ніж у інших країнах. (Якщо полетіли прямим рейсом зі Львова в Італію, то знайдіть час щоб на такий же термін поїхати кудись у Польщу або через Польщу). Термін перебування рахуватимуть за штампами в паспорті, отже якщо ви заїдете у Польщу, а далі полетите, наприклад, на 10 днів в Іспанію і повернетеся знову ж через Польщу, то це порахують як 10 днів, проведених в Польщі.

Уважно ознайомтеся з правилами підрахунку днів перебування у шенгені, бо часто виникають непорозуміння.

Вітаємо! З польською візою на закупи ви маєте значно більшу свободу у виборі напрямку чи часу подорожі! Саме завдяки шопінг візам за останні 3 роки я відвідав 19 європейських країн.

повернутися вгору


Можете переглянути декілька ідей для мандрівок і впевнитися, що літати по Європі це не так вже й дорого. Наприклад зі Львова у Норвегію автобусами і літаком можна дістатися лише за 15 євро, у Вроцлав автобусами лише за 6 євро, а винаймати деяке житло у Європі можливо взагалі за 0 євро!

Хочете першими дізнаватися про цікаві акції?

Підписуйтеся на розсилку та оновлення у соціальних мережах:

facebook.com/lowcostavia
telegram.me/lowcostavia
google.com/+LowcostaviaUa
twitter.com/lowcostavia

 

Якщо виникатимуть запитання стосовно шенгенської шопінг візи в Польщу – пишіть їх у коментарях.

Мандруйте з задоволенням! :)

Поділитися у соціальних мережах
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Вам також може сподобатися ...